fordonswebb – ditt åk på webben

Bil, MC, Scooter, Moped, Husbil, Husvagn. Tillbehör, reparationer och transport.

Ny motorväg ska binda ihop Kina och Europa

By • Aug 11th, 2019 • Category: trafik

En 2 000 kilometer lång motorväg mellan Kina och Europa har fått klartecken att byggas. Syftet är att underlätta handeln mellan de två marknaderna.

Handeln mellan kina och europa är omfattande och majoriteten av transporterna går idag sjövägen och en begränsad mängd transporteras med flyg. Men det kan det  bli ändring på. Man har nämligen gett klartecken till ett nytt motorvägsprojekt som ska gå genom Ryssland och länka ihop Kina och Europa med en lättframkomlig motorväg. Vägprojektet har fått namnet ”the Meridian Highway” efter en klassisk kust-till-kust-rutt i USA, och är över 2 000 kilometer långt och ska gå från gränsen mellan Ryssland och Vitryssland till motsvarande gräns mot Kazakstan.

Resvägen kommer vara avgiftsbelagd

Tillsammans med ny eller befintlig infrastruktur i Kina och Kazakstan kommer det bli en handelsvägen på över 800 mil. Den nya vägsträckan kortar resväg och restid mellan Kina och Europa betydligt. Vägen kommer att vara avgiftsbelagd. Vägavgifterna ska  täcka underhållskostnader och förhoppningsvis även ge ett överskott till de privata investerare och den kinesiska stadskassan som ligger bakom projektet. Kostnaden för bygget beräknat till omkring 90 miljarder kronor, och bygget väntas ta mellan 12 och 14 år att färdigställa.

Leave a Reply