fordonswebb – ditt åk på webben

Bil, MC, Scooter, Moped, Husbil, Husvagn. Tillbehör, reparationer och transport.

Nya svenska registreringsskyltar under slutet av 2018

By • Mar 3rd, 2018 • Category: Fordon, trafik, Uncategorized

Registreringsskyltar med tre bokstäver kombinerat med tre siffror har funnits i Sverige sedan 1972.

Men från och med det sista kvartalet 2018, kommer vissa registreringsskyltar att bestå av tre bokstäver kombinerat med två siffror och en bokstav. Sista siffran ersättas alltså av en bokstav på vissa skyltar.

Den ursprungliga tanken var att de nya skyltarna skulle tas i bruk först under 2019 men transportstyrelsen blev tvungna att tidigarelägga de nya skyltarna eftersom det sålts så mycket nya bilar de senaste åren.

Och så här kommer alltså upplägget på de nya skyltarna att se ut:

 

Anledningen är att de 12,1 miljoner sifferkombinationer som finns att använda som registreringsnummer håller helt enkelt på att ta slut. Med de nya skyltarna kommer kombinationen att ökas till 39 miljoner möjliga utfall av siffror och bokstäver.

Det nuvarande systemet hade kunnat räckt lite längre om det inte varit 98 bokstavskombinationer som var spärrade p.g.a. av att de kan missuppfattas eller upplevas som stötande.

Men inte alla som köper en ny bil i slutet av  2018 får de nya skyltarna. De kommer nämligen att slumpas ut och under en övergångsperiod kan både nya och gamla skyltar ges ut.

Leave a Reply