fordonswebb – ditt åk på webben

Bil, MC, Scooter, Moped, Husbil, Husvagn. Tillbehör, reparationer och transport.

Nyckellösa bilar kan stjälas med förstärkta radiosignaler

By • Mar 28th, 2016 • Category: Bil, Bilstölder

Tyska säkerhetsexperter har visat att nyckellösa bilar går att bryta sig in i och starta utan bilens nyckeldosa med hjälp av radiosingaler.

Därmed kan  hundratusentals moderna bilar vara sårbara för intrång och stöld.

I ett ”nyckellöst” låssystem räcker det med att närma sig bilen med nyckeldosan för att den ska låsas upp, och fordonet startas med en knapptryckning.

 

Genom att sätta upp en radiosignal från nyckeln till bilen har forskarna lyckats knäcka låset på 24 olika bilmodeller. Det som behövs är en sändare som placeras i närheten av bilens nyckeldosa t.ex. när den ligger på ett bord eller i en ficka.

Signalen från nyckeln kan sedan förstärkas och skickas vidare flera hundra meter till en mottagare som är placerad vid bilen. På så vis går det att öppna dörrarna och starta motorn. Bilen kan sedan fortsätta köra tills motorn stängs av.

Forskarna har inte velat berätta exakt vilken utrustning och vilken mjukvara de använde. Men de säger att budgeten ligger på ett par tusen kronor och tekniken är relativt enkel.

De tyska säkerhetsexperterna hittade 24 bilmodeller som både går att bryta sig in i och starta genom att lura låssystemet, men samma metod  fungerar förmodligen på de flesta andra bilmodeller med nyckellösa låssystem

Här är bilmodellerna som forskarna lyckats hacka:

Audi A3, A4 och A6
BMW 730d
Citroën DS4 Crossback
Ford Galaxy och Eco-Sport
Honda HR-V
Hyundai Santa Fe
KIA Optima
Lexus RX 450h
Range Rover Evoque
Renault Traffic
Mazda CX-5
Mini Clubman
Mitsubishi Outlander
Nissan Qashqai+2 och Leaf
Opel Ampera
Ssangyong Tivoli XDI
Subaru Levorg
Toyota RAV4
Volkswagen Golf 7 GTD och Touran 5T

 

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/xHCUpLBGIKQ” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

Leave a Reply