fordonswebb – ditt åk på webben

Bil, MC, Scooter, Moped, Husbil, Husvagn. Tillbehör, reparationer och transport.

Husvagn, inte bara för sommarsemestern

By • Nov 26th, 2014 • Category: Husvagn

När man pratar om husvagn tänker de flesta på sommar, sol och bad. Men det går även att vintercampa med husvagn. Det kan vara riktigt mysigt, men det är naturligtvis lite mer att tänka på än när man campar på sommaren med sin husvagn.

 

För att kunna klara av kylan i de svenska vinterfjällen bör man ha en s.k. Vintervagn. För att dra en husvagn när det råder rena vinterväglag är lite vanskligt men det går om man kör försiktigt och planerar när man ska åka uppför lite brantare backar, samt ser till att ha bra dubbdäck både på bil och vagn.

vintercamping

Skillanden mellan vintervagn & sommarvagn:

Vintervagn

Värmesystemet & isoleringen:

En husvagn anpassad för de svenska vintrarna är utrustad med tjockare isolering, ett värmesystem som ofta är vattenburet både i golv och utmed väggar och drivs av en panna på vanligtvis 3kW. Om det blir kallare än -20 grader kan man behöva tilläggsvärme med gasol. Gasolen är även bra att starta med då denna värmer upp vagnen fortare. De flesta vagnar oavsett vinter eller sommar kan driva sin värmekälla med hjälp av gasol. De som vintercampar med en sommarvagn kör med både gasol + el. Räkna med att gasolåtgången är högre på vintern.

Vatten och avlopp:

Alla vattensystem och avlopp är inbyggda i vagnen så inte avloppsvatten eller dricksvattnet ska frysa. Avloppstanken är inbyggd i vagnen och med hjälp av en tappkran under vagnen tömmer man i en hink eller liknande ut avloppsvattnet, dricksvatten fyller man på via tanklucka på utsidan av vagnen. Viktigt är att vagnen är tömd på allt vatten då vagnen inte används. Många glömmer att tömma varmvattenberedaren som då kan frysa sönder.

Sommarvagnen

Värmesystemet:

En sommarvagn har mindre isolering i väggarna och ofta ett luftburet värmesystem. Pannan värmer upp luften med sitt element och cirkulerar runt den med ett fläktsystem. Luften cirkulerar utmed golv & väggar. Golvärmen är allt som ofta elslingor vilket många gånger räcker under sommaren.

 

Vatten & avlopp:

Rören för Vatten & avlopp systemet på en sommarvagn sitter under vagnen eller i delar av vagnen som inte värms upp. Du har heller inga inbyggda avloppstankar som förhindrar en ev frysning av avloppsvattnet.

Att tänka på:

  • Alla vintercampingar har krav på godkänd elkabel med fungerande kontakter eller en s k EU- adepter. De flesta campingar säljer eller hyr ut dessa kablar & adeptrar.
  • Ha med en pulka, pulkan underlättar när du ska hämta vatten eller tömma latrinen.
  • Spade & Sop för att hålla snön borta runt husvagnen och för att sopa av husvagnen.
  • Har du inget vintertält så se till att du har något som suger vatten vid entrén, en tidning eller liknande då det lätt blir blött inne i husvagnen annars.
  • Det kan vara bra att ha tillgång till värmestuga eller liknande för att torka blöta kläder då det blir trångt i husvagnen annars om man är många.

Leave a Reply