fordonswebb – ditt åk på webben

Bil, MC, Scooter, Moped, Husbil, Husvagn. Tillbehör, reparationer och transport.

Svarta pengar vid systematisk privat övningskörning

By • Aug 5th, 2009 • Category: Bil

En och samma person kan ha hundratals handledartillstånd och på så sätt ta emot svarta pengar i ersättning för övningskörning. Röster höjs nu för att antalet tillstånd per person måste begränsas.

För tillfället finns ingen begränsning av hur många handledartillstånd en person får ha. Detta utnyttjas  av personer som sätter privat övningskörning i system och tar betalt för det.

Svart övningskörning främst satt i system i storstäderna. Det är  vanligt förekommande i Stockholm, Göteborg och Malmö men finns även på mindre orter. I varje län hittar man minst en och ofta flera personer som har över hundra handledartillstånd.

Detta vill stoppas av flera  aktörer, bland annat STR och Vägverket,  genom att införa en begränsning i antal tillstånd som en och samma person kan ha.  T.ex. en begränsning på tio tillstånd eller liknande. Då blir verksamheten mer åtkomlig. Annars är det liknande problem som vid svarttaxiverksamhet, man måste i princip ta personen i fråga på bar gärning. Annars är det svårt att få till en fällande dom i domstol.

Förutom det rent skattemässiga problemet med undanhållande av inkomst finns också den utbildningsmässiga, det vill säga att trafikskoledrift är relativt hårt styrd i lag.

Förslaget om begränsning av antalet handledartillstånd för övningskörning ingår i den stora körkortsutredningen som nu befinner sig ute på sin första remissrunda. Riksdagen ska fatta beslut i frågan under hösten

Tagged as:

Leave a Reply