fordonswebb – ditt åk på webben

Bil, MC, Scooter, Moped, Husbil, Husvagn. Tillbehör, reparationer och transport.

Gör din egen spolarvätska

By • Dec 30th, 2023 • Category: Bil

Det finns många olika spolarvätskor att välja mellan på marknaden, men det är också enkelt att göra din egen.

Så länge du inte kör där det är minusgrader behöver du inte oroa dig för att spolarvätskan ska frysa. Därför räcker det då med att blanda vatten och några droppar diskmedel eller bilschampo.

Under vintern är det viktigt att använda spolarvätska som inte fryser till is. Det finns flera olika tillsatser som du kan använda för att göra spolarvätskan frostsäker.

En vanlig tillsats är etylalkohol, som är det aktiva ämnet i T-sprit. Du kan blanda 1 del T-sprit med 10 delar vatten för att få en spolarvätska som inte fryser förrän vid -20 grader Celsius.

En annan vanlig tillsats är metanol, som är ännu effektivare än etylalkohol. Du kan blanda 1 del metanol med 10 delar vatten för att få en spolarvätska som inte fryser förrän vid -30 grader Celsius.

Recept – egen spolarvätska

• 2 liter vatten
• Några droppar miljömärkt diskmedel eller bilschampo
• 1 l T-röd/etanol eller annan sprit (bara vintertid, annars kan du skippa)
• Eventuellt något att doftsätta med för att ta bort spritlukten (tänk bara på att det inte ska vara frätande)

Gör så här:

Blanda vatten och eventuellt T-röd i en dunk. Tillsätt några droppar diskmedel (eller bilshampo). Blanda försiktigt så diskmedlet inte löddrar.

Sedan är det bara att fylla på spolarvätska i din bil. Kostnaden blir vanligen mindre än halva priset jämfört med om du köper spolarvätska på macken.

Leave a Reply