fordonswebb – ditt åk på webben

Bil, MC, Scooter, Moped, Husbil, Husvagn. Tillbehör, reparationer och transport.

Dragkrok

By • May 30th, 2018 • Category: Biltillbehör

Bilen används inte bara för persontransport utan ofta vill man kunna frakta mycket saker också. Bagage och takräcke eller takbox kan räcka en bit men om man har bil med dragkrok ökar möjligheterna betydligt. Man kan skaffa eller hyra ett släp vilket gör att man kan köra trädgårdsmaterial, möbler eller vad som helst som är skrymmande.

Man kan också sätta på en cykelhållare på dragkroken för att enkelt transportera en cykel eller två bakom bilen.

Det är enkelt att köpa sin dragkrok online.

Om bilen har dragkrok ger ofta också ett högre andrahandsvärde eftersom många värdesätter en bil med dragkrok.

Man behöver dock tänka på hur tungt släp man får dra med sin körkortsbehörighet.

För den som haft B-körkort oavbrutet sedan tiden före den 1 juli 1996

Om du har ett B-körkort och oavbrutet har haft behörigheten sedan tiden före den 1 juli 1996 gäller detta:

Alternativ 1: Du får köra en personbilsregistrerad bil (som får ha en totalvikt över 3 500 kg) tillsammans med släp med totalvikt på max 750 kg.

Alternativ 2: Du får köra en personbilsregistrerad bil tillsammans med släp med totalvikt på mer än 750 kg. Detta ekipage får ha en sammanlagd totalvikt på max 3 500 kg.

Du som har ett B-körkort som utfärdats efter den 30 juni 1996

Om du har ett B-körkort som utfärdats efter den 30 juni 1996 är det en begränsning i hur tung din dragbil får vara. Detta gäller:

Alternativ 1: Du får köra en personbilsregistrerad bil med en totalvikt på max 3 500 kg tillsammans med släp med totalvikt på max 750 kg.

Alternativ 2: Du får köra en personbilsregistrerad bil tillsammans med släp med totalvikt på mer än 750 kg. Detta ekipage får ha en sammanlagd totalvikt på max 3 500 kg.

BE-körkort

Den som idag förvärvar behörigheten BE får framföra en personbil eller lätt lastbil med en totalvikt av högst 3 500 kg och ett eller flera släpfordon kopplade till sådan bil, om släpfordonens sammanlagda totalvikt inte överstiger 3 500 kg.

 

 

Leave a Reply