fordonswebb – ditt åk på webben

Bil, MC, Scooter, Moped, Husbil, Husvagn. Tillbehör, reparationer och transport.

Fjädring och stötdämpare

By • Feb 26th, 2016 • Category: Biltillbehör, Fordon

Fjädringssystemet i ett fordon är det system av fjädrar, bussningar och stötdämpare som länkar samman bilen och dess hjul.
Ett bra fjädringssystem ger maximal komfort och dessutom en bättre körupplevelse. Det är dessutom lättare att manövrera och bromsa med ett välfungerande fjädringssystem. Dessutom blir det bekvämare i kupén genom att chassit isoleras från buller, stötar och vibration.

Alla fjädringssystem använder någon typ av dämpning för att minska gungningsrörelserna och i bilar sker vanligtvis dämpningen med hjälp av stötdämpare. Stötdämparen minskar gungningsrörelserna och trycker däcken mot vägen vilket minskar vibrationerna i bilens chassi. Dåliga stötdämpare ökar däckslitaget och sliter på avgassystemets olika delar samt fjädringen. En defekt eller sliten stötdämpare är också en säkerhetsrisk. Däcken riskerar att få en försämrad kontakt med vägen vilket ger en negativ effekt på fordonets bromsegenskaper.

 

Om bilen har dåliga stötdämpare blir den mer instabil vilket kan resultera i att bilen sladdar lättare. Dessutom slits däcken ojämnt. Om du märker att stötdämparen läcker olja är det definitivt dags att byta. Ett annat tecken på dåliga stötdämpare är att fjädringen slår i botten när du kör på ojämna vägar och styrningen fungerar dåligt. Du kan även testa dina stötdämpare genom att köra sakta och pumpbromsa. Om bilen gungar kraftigt efter varje inbromsning är det dags att byta stötdämpare. En bra tumregel är att kontrollera stötdämparna på en bil efter 2 000 mil.

Det finns både enkel- och dubbelverkande stötdämpare. Enkelverkande är vanligtvis gasfyllda stötdämpare och dubbelverkande är oljefyllda stötdämpare eller gas- och oljefyllda stötdämpare. Stötdämparnas uppgift är att minska fjädringsrörelsen genom att omvandla rörelseenergi till värme. I en oljefylld stötdämpare flyter oljan genom små kanaler. Stötdämpningens hårdhet påverkar bilens köregenskaper. En mjuk stötdämpning ger bättre komfort men en lite hårdare ger bättre köregenskaper.

Spiralspecialisten tillverkar och produktutvecklar fjädrar och spiraler.
Man kan skräddarsy fjädrar för den som har ett specifikt behov.

Vid produktion av fjädrar så tas det hänsyn till miljön. Vid tillverkning av fjädrar har man en effektiv användning av energi och råvaror samt att man minimerar avfallet.
Med ett brett sortiment av tryckfjädrar, dragfjädrar, vridfjädrar med mera tillverkar man inte bara fjädrar till fordonsindustrin utan även till gräsklippare, clips, ventiler etc.

Fjäderstål och rostfritt stål är är de vanligaste materialen som används för att tillverka fjädrar.

Leave a Reply