fordonswebb – ditt åk på webben

Bil, MC, Scooter, Moped, Husbil, Husvagn. Tillbehör, reparationer och transport.

Klotrunda däck till bilen

By • Feb 1st, 2018 • Category: Fordon

På den internationella bilsalongen i Genève 2017 visade Goodyear sitt intelligenta däckkoncept: Eagle 360 Urban, från konceptet Eagle 360 som presenterades under 2016.
Eagle_360_Urban är ett sfäriskt däck som kan anpassa sig till alla förhållanden.

         

 

Tanken är att ett magnetfält ska hålla bilen på plats, svävande ovanför de klotrunda däcken.
Eagle 360 Urban är liksom sin föregångare sfäriskt och styrs av artificiell intelligens.

Även om däcket är i konceptstadiet är det inte omöjligt att vissa teknologier som används i Eagle 360 kan tillämpas på däck som ska säljas i framtiden. Det klotrunda däcket är avsett för autonoma fordon och det har en artificiell intelligens och en bionisk gummibeklädnad som anpassar sig efter vägen och körriktning.

Däcket är pressat i 3D med en superelastisk polymer och det kan även samla in information om omgivningen, vägstatus, väderförhållanden och kommunicera detta till navigeringssystemet. Det bioniska gummit kan sedan utvidgas eller dras ihop utifrån förhållandena. Däckets kontaktyta kan alltså förändra sig och ha en slät yta på torrt underlag och en mönsteryta i regnigt väder. Däcket kan också koppla upp sig mot andra fordon och infrastrukturer och i realtid fånga upp information från omgivningen.

Däcket kan även reparera sig automatiskt utan att man behöver stanna. Sensorerna behöver bara lokalisera perforeringen för att sätta igång processen. Däcket vrider sig då för att ändra kontaktytan mot marken. Då skonas det utsatta området och genomgår en kemisk reaktion som gör att hålen täpps till.

Leave a Reply