fordonswebb – ditt åk på webben

Bil, MC, Scooter, Moped, Husbil, Husvagn. Tillbehör, reparationer och transport.

Segelyacht eller motoryacht

By • Feb 7th, 2016 • Category: Båt

Segelyacht eller Motoryacht

yacht

Även för den erfarne kan det vara lätt att blanda ihop begreppen, Segelyachter, Motorseglare, Motoryachter och Katamaraner, så nedan en kort introduktion till begreppen och tips på vad som passar i olika sammanhang.
Utifrån motorstyrka och segelsättning yachter uppdelade i två huvudgrupper:

Segelyachter (motorseglare)
MotoryachterSegelyachter

Att välja mellan dessa två kategorier är det första steget och de har fundamentala skillnader i användning och comfort.
Det viktigaste med en segelyacht är själva processen att faktiskt segla den. Att kunna tolka vind och omgivning och inte underskatta elementen och dess kraft. Räkna med att båten sällan gör mer än tio knop.

Motoryacht – Motoryachter har ett par kraftfulla dieselmotorer som tillåter en hastighet av upp till 45 knop, de är enkla att manövrera och i det närmsta opåverkade av de naturliga elementen. Dessa väljs alltså när fartupplevelsen prioriteras eller när en destinationen är huvudmålet. Samtidigt betyder användningen av en sådan här båt stor bränsleförbrukning och därför högre kostnader. Vissa kan också tröttna på det höga motorljudet och vågorna som hårt klapprar mot skrovet. Därför används Motoryachter i allmänhet för snabba resor från en vik till en annan.

Segelyachter är i sin tur uppdelade i subkategorier:

Enskrovsbåter (monohulls)
Flerskrovsbåtar (Katamaraner)

Katamaraner – Flerskrovsbåtar är ideala för dem som för första gången stiger ombord på en segelbåt eller den som lätt blir sjösjuk, detta för att en katamaran är stadigare och lättare tar sjö på ett stabilare sätt. Därtill, trots samma längd som en enskrovsbåt, är katamaranen markant rymligare och bekvämare. Ett problem kan vara att det ibland kan vara svårt att finna plats i marinorna eftersom båten är väldigt bred.

Nästa steg är att välja rätt storlek på yachten:

1) Upp till tio meter långa yachter är huvudsakligen utformade för en kort dagslång tur till sjöss. Dem har inte den nödvändiga utrustningen för en längre semester (spis, kyl etc.) hytterna är vanligen mycket små.

2) 10 – 18 meter långa yachter passar ofta en lyxig båtsemester och erbjuder den bekvämligheten som behövs för en snäppet längre tripp. 2 – 4 hytter och toalett med dusch, modernt kök, passagerarlounge och rymlig sittbrunn som funkar som uteplats.

3) 18 – 24 meter långa yachter. Denna kategori skiljer sig inte markant från den föregående, det är en större båt med mer komfort och fler tillvalsmöjligheter, men kräver också en högre nivå av assistans från kvalificerad besättning.

4) 24 meter eller längre yachter kallas megayachter (VIP yachter) I regel är de specialtillverkade och kan innehålla bar, restaurang, bastu, jacuzzi, pool, helikopter platta etc.

Leave a Reply

Warning: Undefined variable $user_ID in /storage/content/83/166583/fordonswebb.se/public_html/wp-content/themes/mimbo2.2/comments.php on line 73