fordonswebb – ditt åk på webben

Bil, MC, Scooter, Moped, Husbil, Husvagn. Tillbehör, reparationer och transport.

Tips inför kryssningsresan

By • Feb 9th, 2016 • Category: Båt

Kryssningar blir ett allt mer populärt sätt att resa på och det finns ett stort utbud att välja mellan.
Här kommer de bästa tipsen för dig som ska välja kryssning.

Det finns dussintals olika rederier som erbjuder kryssningar i Karibien.
Du kan välja mellan fartyg i en uppsjö olika storlekar och med olika utbud när det gäller mat, nöje och underhållning.

kryssningsfartyg

Billigaste tiden att åka
Det går att kryssa bland de karibiska öarna året runt men de flesta åker hit när det är kallt i norr. Kryssningarna är som billigast tidigt på hösten men det beror på att området då ofta drabbas av stormar och orkaner. De mest prisvärda perioderna för en karibisk kryssning är i början av december och på våren i mars och april.

Välj rätt fartyg
Det är mycket stor skillnad mellan olika kryssningsfartyg och rederier, väljer du fel så kan hela din resa bli ett dyrt fiasko. Om du reser med små barn så är kanske Disneys olika fartyg det bästa alternativet med massor av aktiviteter, barnpassning och chans för barnen att träffa Långben och andra Disney-figurer ombord. Om du vill ha superlyx så kan du välja Silversea Cruises som satsar på att återskapa 1930-talets lyxkryssningar på relativt små fartyg. Har du rätt tajt budget så är troligen Carnival Cruise Lines bästa valet, du kan boka en kryssning för så lite som 500 kronor per natt.

Välj rätt hytt
På de stora fartygen med plats för över 5000 passagerare finns det också ett stort antal olika hytter, det kan finnas 30 olika att välja mellan. Det normala är dock fyra olika alternativ: utan havsutsikt, med havsutsikt, med balkong och de lyxiga sviterna. Hytterna utan utsikt är klart billigast men om du planerar att tillbringa mer än några timmar per dag i hytten så ska du satsa på en lite mer lyxigare variant med fönster eller kanske till och med balkong. De här mellanklasserna brukar ofta reas ut eftersom det alltid är de billigaste och lyxigaste hytterna som är de första att bli fullbokade.

Läs det finstilta
Innan du bokar en kryssning så bör du läsa igenom det finstilta noga och kontrollera vad som egentligen ingår i priset. På vissa fartyg bor du med ”super-all-inclusive” där både mat, dryck, shower och utflykter ingår i priset. På andra fartyg måste du äta på exakta tider och betala extra för nästan allt, kostnader som kan göra din kryssning flera gånger dyrare än du räknat med.

Läs på i förväg
Ta reda på var kryssningen gör sina dagliga stopp och läs på om platsen långt i förväg. Det gör att du vet vad du vill göra och se redan när du går i land. Även om fartyget ofta stannar hela dagen så kan det ibland ta en timme eller mer att ta sig ut från fartyget eftersom flera tusen andra vill av samtidigt som dig.

De stora kryssningsfartygen har dussintals aktiviteter ombord att välja mellan. Information om dagens aktiviteter ges ofta på ett dagligt nyhetsbrev som du får direkt till hytten. Om du vill vara säker på att inte missa något spännande (och kanske gratis) evenemang så bör du lusläsa det dagliga nyhetsbrevet.

Bagage
Bagage lämnas vid ombordstigning till personalen och levereras oftast till din hytt före avresa men även ibland efter avresa. Vi rekommenderar därför att du packar ett litet handbagage med det du behöver under den första tiden ombord inklusive värdesaker, mediciner och ömtåliga saker. Bagaget skall vara märkt med för- och efternamn, fartygets namn, hyttnummer samt datum för av- och hemresa.

Incheckning
Incheckning kan göras på två olika sätt. För att göra ombordstigningen så smidig som möjligt kan du göra en online check-in på rederiets hemsida. Vissa rederier kräver att online-incheckning görs. Detta skall vanligtvis göras senast 4-7 arbetsdagar innan avresa. När det senast skall göras varierar från rederi till rederi – Se vidare information på rederiets hemsida eller enligt den information du får från Hummingbird om vad som gäller beträffande online check-in. Alternativet är att göra det på plats i incheckningsterminalen – såvida det inte krävs i förväg. Viktigt är att du har med din biljett och ditt pass och eventuellt övriga resehandlingar. Ombordstigning får göras när alla nödvändiga formulär är ifyllda och när du fått ett s.k. Cruise Card utställt. Detta Cruise Card har olika namn beroende på rederi. Det fungerar som din hyttnyckel och som betalning ombord, samt på vissa rederier som bekräftelse gällande första eller andra sittning samt bordsnummer till middagarna på kvällarna. Ditt Cruise Card skall du också visa upp varje gång du lämnar, respektive återvänder till fartyget under de olika stoppen under kryssningen.

Resehandlingar
Det är viktigt att du kontrollerar att du har med de identitetshandlingar som krävs för din resa och kryssning. Detta skall göras i god tid. Passagerare som inte har korrekta identitetshandlingar, kommer inte att få tillträde till fartyget.

Passet måste vanligen vara giltigt minst 6 månader efter hemkomstdatum. Ditt namn måste stavas exakt likadant i din biljett som i ditt pass. I annat fall kan du nekas tillträde till din flygresa/kryssning. Vissa hamnmyndigheter kan ibland begära uppvisande av foto-id när du går i land under kryssningen. För att undvika eventuella problem rekommenderar vi därför att du tar med en kopia av ditt pass (förutom själva originalpasset) på resan och att alltid ha med dig passkopian när du lämnar fartyget.

 

Reseförsäkring och avbeställningsskydd
Det är viktigt att ha en fullgod reseförsäkring under hela resan. Avbeställningsskydd gällande akut sjukdom eller olycksfall före avresan rekommenderas. Ev. avbeställningsskydd måste tecknas vid bokningen av resan medan reseförsäkring kan tecknas och betalas allra senast dagen före avresan.

Betalning ombord
Ombord på fartyget finns ofta ett kontantlöst system. Ett ”Cruise Card” konto (”Cruise account”) läggs upp för alla passagerare. Kontot måste kopplas till ett godkänt betal- eller kreditkort som automatiskt kommer att belastats av ditt fartygskonto. En detaljerad lista på det du har handlat under kryssningen kommer att skickas till hytten för kontroll vid slutet av kryssningen. Det kan hända att enskilda transaktioner som sker sista kvällen inte syns på slutavräkningen. Detta kommer då att läggas till den slutgiltiga räkningen.

Vid en del faciliteter som t ex kasinon, kan det dock krävas kontanter. Ombord på en del större fartyg finns det uttagsautomater. På de flesta rederier tas en deposition ut, antingen på det betal- eller kreditkort som kopplats ihop med ditt konto ombord, eller en kontant summa. Om du inte använder det reserverade beloppet återbetalas det som finns kvar när sluträkningen skall betalas.

Ombordstigning
Boka gärna flyg så att du ankommer dagen innan kryssningen avgår, detta för att eliminera riskerna att missa resan vid eventuella flygförseningar. Boka också en hotellnatt i närheten av hamnen. Packa inte ner passet i den eller de väskor du checkar in vid ankomst till fartyget. Du får ej gå ombord utan passet och risken är då stor att din väska får åka på kryssningen utan dig.

Ombordstigningen börjar vanligtvis omkring tre timmar före och stänger ca 90 min innan avsegling. För kryssningar som startar i Nordamerika/Karibien stänger incheckningen vanligen 2 timmar innan avgång. Exakta tider för ombordstigning för din kryssning finner du i dina färdhandlingar. Det är ditt ansvar att komma i tid till boarding. Om incheckning inte görs innan angivna tider har rederierna rätt att anta att du inte tänker åka med. Avgiften för avbokningen är 100 % av biljettpriset och  återbetalning ges vanligen inte.

 

Leave a Reply