fordonswebb – ditt åk på webben

Bil, MC, Scooter, Moped, Husbil, Husvagn. Tillbehör, reparationer och transport.

Tips till dig som ska skaffa båt

By • Aug 10th, 2017 • Category: Båt

En båtaffär är en stor affär i livet, och det är inte alla förunnat att kunna skaffa en egen båt. Innan man köper kan det också vara läge om man verkligen har användning av att köpa en båt eller om det lönar sig att hyra eller deläga utifrån hur mycket man har tänkt att använda båten.

Om du ändå har bestämt dig för att köpa en båt. Börja med att bestämma vilket material båten ska vara gjord av. Plast, aluminum eller trä. Många tycker att trä är vackert men det kräver en del underhåll. Plast är billigt men måste också skötas om och kan bli fult när det slits. Aluminium är dyrare, men är slitstarkt och kräver mindre underhåll.

Nästa steg är att fundera över typ av båt och storleken på själva båten.  Ska det vara en liten fiskebåt för insjöar, en segelbåt eller en racerbåt med kraftig motor. Ju större motor desto dyrare bensinräkning och även dyrare försäkring.

Ta in offerter för försäkring av båten redan innan du genomför köpet. Priserna kan variera mycket mellan olika försäkringsbolag.

Begär att få provköra innan du köper.

Om det är en begagnad båt, gör en besiktning innan du köper. Är du inte själv kunnig inom området så anlita en auktoriserad besiktningsman. Kontrollera att båten är CE-märkt. Nya eller importerade båtar ska sedan 1998 vara CE-märkta och innebär att båten är säker och kontrollerad. Mer information om detta finns hos transportstyrelsen.

Kontrollera också säljaren, om det finns skulder, att det finns papper på båten och kontrollera hos polisen att det är säljaren som står som ägare på båten.

Upprätta ett köpekontrakt för köp av båt mellan privatpersoner. Mallar finns att ladda ner från konsumentverkets hemsida.

Hitta en förvaringsplats för båten under vintern. Kanske kan den stå täckt på en kärra i den egna trädgården men om man behöver hyra förvaringsplats gäller det att ta med kostnaden för det i budgeten.

 

 

 

Leave a Reply

Warning: Undefined variable $user_ID in /storage/content/83/166583/fordonswebb.se/public_html/wp-content/themes/mimbo2.2/comments.php on line 73