fordonswebb – ditt åk på webben

Bil, MC, Scooter, Moped, Husbil, Husvagn. Tillbehör, reparationer och transport.

Självkörande båt ska korsa atlanten

By • Sep 6th, 2021 • Category: Båt

Genom ett samarbete mellan många organisationer företag och universitet har man kunnat bygga en självkörande båt som ska kunna korsa Atlanten. Bl.a. har organisationen Promare samarbetat med IBM som har varit med och tagit fram mjukvara som kan hjälpa fartyget med att bedöma och manövrera i olika väderförhållandena till sjöss. Båten har fått namnet Mayflower och planeras kunna korsa atlanten från Plymouth i England till Plymouth i Massachusetts.

Ett första försök att korsa atlanten gjorde i juni 2021 men då tvingades man avbryta efter tre dagar på grund av tekniska problem.
Nu ska man göra ett nytt försök under 2022.

Mayflower är byggt för att köra autonomt och utan besättning. Men det är inte bara tänkt som en test för den tekniken utan tanken är att den på sina färder ska samla in data kring sådant som mikroplaster i havet eller valar.

Mayflower drivs uteslutande av sol- och vindenergi och är den försedd med diverse instrument som ska samla in data för ett antal vetenskapliga studier rörande alltifrån mätning av havsnivåer till analyser av mikroplast.

För att undvika olyckor är båten försedd med smart AI från IBM i kombination med radar, lidar och optiska kameror. Tanken är också att använda VR- och AR-verktyg som gör det möjligt att uppleva resan från land.

Läs mer

Leave a Reply

Warning: Undefined variable $user_ID in /storage/content/83/166583/fordonswebb.se/public_html/wp-content/themes/mimbo2.2/comments.php on line 73