fordonswebb – ditt åk på webben

Bil, MC, Scooter, Moped, Husbil, Husvagn. Tillbehör, reparationer och transport.

Kännetecken på civila polisbilar

By • May 19th, 2015 • Category: Bil, trafik

Utmärkande för de civila trafikbilarna

Bilmodell.  Volvo V70 och XC70 är vanligast och har i många fall ersätt den tidigare populära Saab 9-5 kombi. Polisen köper också in VW Passat, BMW 5-serie, Mercedes E-klass, VW Transporter, med flera. Gemensamt är att de civila polisbilarna är ganska stora bilmodeller av kombimodell av relativt nya årsmodeller. Mörk kulör är vanligare, men det finns ljusa civilbilar också.

Extraljus. Civila polisbilar har normalt extraljus i grillen och extra backljus.

Blåljus. Obligatoriskt, men till skillnad från att sitta på taket är de monterade nere i vindrutan – dessutom kan de sitta i grillen, i sidobackspeglarna samt baktill.

Extraantenner. Extra antenner på bilen för radio och kommunikation. Det gör att bilarna skiljer sig mot vanliga moderna bilar, som oftast helt saknar utstickande antenner.

Extrabackspegel. Nästan alltid så har civilbilarna en extra ytterbackspegel på höger sida.

Tonade rutor. Tonade rutor från B-stolpen och bakåt: Döljer dels blåljus, men även övrig polisiär utrustning.

Registreringsnumret. Slagning på registreringsnumret visar att bilen ägs av Rikspolisstyrelsen eller registrerade på en polismyndighet eller “Spanings- och utryckningsenheten i XXX län.” I vissa fall hyr polisen in bilar för spaning och de är registrerade på en juridisk person.

Tidpunkt på dygnet. De flesta trafikpoliser jobbar kontorstider och det gäller även civilpoliser.

Nummerskylten. Ingen ”säljreklam” på nummerskylten: Myndigheter ska inte göra reklam för bilhandlare eller andra företag. Därför står det inte ”Uddevalla Bil” eller liknande.

Hel och ren. En polisbil ska se presentabel ut, därför kör de ytterst sällan runt smutsiga och buckliga. Det är även en säkerhetsrisk om de skulle köra runt med spruckna vindrutor.

Leave a Reply